Bemutatkozás

Az írás, s a hozzákapcsolódó kiadványkészítés számomra nagyobbrészt kedvenc időtöltés, kisebb részben bevételszerzés, hogy hobbimnak a családi kassza megkurtítása nélkül tudjak élni.

Szeretem magamat kipróbálni különböző műfajokban, témakörökben. A legkedvesebbek a helytörténeti és gasztronómiai témájú könyvek, füzetek.

Különösen büszke vagyok A 700 éves Tamási 700 receptje sorozatomra, amelynek 10 füzetében szereplő 743 ételleírás javarészét a tamásiaktól, a Tamásiból elszármazottaktól vagy ideköltözőktől kaptam közlésre.

Az olvasóimra talán az iskola történeti füzeteim tették a legnagyobb érzelmi hatást. Ezekben emléket állítottam a hajdani tamási külterületi iskolákban, a helyi polgáriban vagy a téli gazdaságiban egykoron tanító pedagógusoknak.

A „vendéglátós-turizmusos” múltamból adódik, hogy elkészült egy fotóalbumom „Egy fürdőváros a Gyulaji erdő ölelésében” címmel, illetve a Die ungarische Küche füzeteimben a magyar konyha remekeit mutatom be németül.

Gyakran merészkedek olyan témákkal is foglalkozni, amelyekhez vajmi kevés ismeretem van, de ilyen esetekben mindig szakemberek segítségét kérem. E tárgykörben megemlítem a két lovas könyvet, és a Hab a tortán, illetve a Tamási ízek, valamint a Természetesen című természetgyógyászati füzeteket.

A Kaszás Dezső Tanár Úr című könyv kedvező fogadtatása az életrajzi témakör folytatására ösztönzött, így születtek meg dr. Balogh Béláról, dr. Deák Gáborról és a Kasnyik házaspárról szóló kiadványaim.

A legbüszkébb a Tamási Kalendárium eddig megjelent 20 kötetére vagyok. Az elmúlt két évtizedben több száz szereplő és szerzőtárs segítségével sikerült bemutatni Tamási és a könyvben szereplő falvak mozgalmas múltját, ellentmondásos jelenét, s remélhetőleg biztató jövőjét.

Az önálló vagy szerzőtársakkal közösen írt közel 70 könyvem tapasztalata úgy érzem, feljogosít arra, hogy segítséget nyújtsak mások számára, hogy ők is kiadják első könyvüket.
Az „első fecskék” közül a legnépszerűbb Martinka Dia Diéta könnyedén című két füzetének kiadása volt.

Az írás, a szerkesztés közben szüntelenül arra törekszem, hogy a papír és festék mellett magamból is minél többet beleadjak.

Remélem, hogy ettől lesznek a kiadványaim „Örményi-könyvek”.

Örményi János