Magyar-Orosz fogorvosi szótár

2.500 Ft

Szerző: Kasnyik György

Kiadó: Örményi János

Méret: A/5

Terjedelem:

Kategória:

Leírás

Az utóbbi években örvendetesen megnőtt a Magyarországra látogató orosz, illetve oroszul beszélő vendégek száma. A turisztikai látnivalók megtekintése mellett egyre gyakrabban veszik igénybe a hazai egészségügyi szolgáltatásokat, azon belül a fogászati kezeléseket.
A személyzet és a vendég, illetve az orvos-páciens közötti tökéletes megértést azonban akadályozza az orosz nyelv ismeretének hiánya, amelynek legfőbb oka, hogy az elmúlt 2-3 évtizedben megszűnt e nyelv tanítása az alsó-, közép- és felsőszintű oktatási intézményekben. Az orvosi szaknyelv területén még rosszabb a helyzet. Tudomásom szerint a legutolsó orosz-magyar orvosi szótár 1983-ban jelent meg csupán 600 példányban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatói számára. A kézirat szerzője Kállai Sándorné Csók Ilona.
A nyelvi nehézségek kiküszöbölésére a leggyakrabban alkalmazott megoldás az orosz szakos pedagógusok segítségül hívása. Jómagam – nyugdíjas orosz-francia szakos tanárként – rendszeresen kapok felkéréseket tolmácsolásra mindkét nyelven szállodai, éttermi rendezvényeken. Továbbá gyakran segítek a Magyarországon tartózkodó személyeknek a Bevándorlási Hivatalban, a könyvelöi irodákban, ügyvédeknél, a különböző szolgáltatásokat végző intézményeknél, orvosi vizsgálatokon, elsősorban fogászati kezeléseken.
Sajnos nekem is azzal kellett szembesülnöm kezdetben, hogy hiányos az egészségügyi szakszókincsem, illetve a hétköznapi szavak jelentése nem azonos a fogászati szakkifejezéssel. Az említett hiányosságaimra az általános szótárak nem nyújtottak igazi megoldást. A legnagyobb segítséget maguk az orosz vendégek adták, akik megtanítottak az adott kifejezés megfelelő szinonímájára.
A jegyzeteim íróasztalom fiókjában feküdtek mindaddig, míg egy érettségi találkozón egykori tanítványom, Örményi János arra nem biztatott, hogy segítségével adjam ki könyv alakjában ezt az évek során felhalmozott ismeretet. Közös munkánk eredményeként jelenik meg ez a közel 1800 szót, kifejezést és alapmondatokat tartalmazó szótár.
Elsősorban a fogorvosi szakmának szánjuk a kiadványt, hogy segítségével könnyebben és gyorsabban történjen a páciensekkel a megbeszélés alaposabb nyelvismeret nélkül is. Minden bizonnyal haszonnal forgatják az orosz vendégekkel kapcsolatba kerülő szállásadók is, ha hozzájuk egészségügyi panaszokkal fordulnak. Remélem, hogy tanár kollégáim szintén alkalmazni tudják a fogászati kezelések tolmácsolásában.
Köszönetet mondok azoknak az orvosoknak, asszisztenseknek, akik mellett legtöbbet tanulhattam, külön kiemelve Dr. Neumayer József fogorvos urat, aki mindig el is magyarázta, hogy milyen műveletet és miért végez, hogy a legjobban le tudjam fordítani a páciens részere a szükséges információkat.
Végül köszönetet mondunk azoknak a személyeknek, szervezeteknek, intézményeknek, akik szaktudásukkal, illetve anyagi támogatásukkal segítették a szótár megjelenését.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Magyar-Orosz fogorvosi szótár” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.