2018-ra tervezett könyveim, füzeteim

posted in: Blog | 0

Egy-egy könyv, füzet megjelentetése több hónap, néha évek munkája, amire az ötletből az anyaggyűjtésen, szerkesztésen és nyomdai munkálatokon át kézbe vehetővé válik. Ezért kiemelten fontos a feladatok, a teendők megtervezése.

A Tamási Kalendárium 2018 és a hagyományos év végi falinaptár anyagának novemberi nyomdába adása után már el is kezdtem a 2018-as év összeállítását, a leendő kiadványok megálmodását a közreműködőkkel. A legfőbb segítőm a tervezésben is a feleségem. Egy lapra elsőként a tervezett kiadványok nevei kerültek. Ezt követően mindegyiknek külön lapot nyitottam. A 2018. december elején megjelenő 15. kalendárium kapcsán például már összeírtam a szereplő települések mellett a tervezett újakat. Bőséges a választék még a Tamási járáson belül, de régi vágyam a Tamásival határos Gyulaj behozatala, de a listán szerepelnek már a szomszédos megyék közelebbi helységei is. Ugyanez a listaállítás vonatkozik a cégekre, és magánszemélyekre is. Szerencsére egyre több önként jelentkező akad, aki szeretne szerepelni a kalendárium oldalain. Nagyon sok szerzője van a cikkeknek, a többségük saját témát választ, de előfordul, hogy megkérem, hogy az általam kigondoltat dolgozza fel. A felkéréseket is meg kell tennem a közeljövőben. Örömmel mondhatom, hogy néhány cikk már meg is érkezett. Az egyik egy személyes élménybeszámoló a görögországi athos-hegyi kolostorokban tett látogatásról. Csak érdekességként említem meg, hogy nagyon korlátozottan, külön engedéllyel kereshetők fel, s nők nem is tehetik be lábukat a területükre. A tervezett tartalom alakul, módosul év közben, hisz folyamatosan kapom a visszajelzéseket az idei kalendáriumról, jót is, elmarasztalót is, de új témajavaslatokat is, amit mindig köszönettel fogadok, hisz a könyvnek elsősorban az olvasók érdeklődését, szórakoztatását kell kielégíteni. A kalendárium elkészítésében nagy könnyebbség már a 14 éves tapasztalat, Sógorka Péter szerkesztői rutinja, s a kialakult kiváló nyomdai együttműködés.

Eddig 15 idei kiadvány lapjai íródnak. A már említett kalendárium mellett folytatódni fog „A 700 éves Tamási 700 receptje” sorozat legalább két füzettel (7-8.), egy füzettel pedig a legismertebb magyar ételeket német nyelven ismertető Die ungarische Küche (4.). Tavalyi elmaradás pótlása lenne egy új fotóalbum, amelybe szeretnék bevonni tamási fotósokat is, hogy még sokszínűbb, több „látásmódú” legyen a Tamásit fotókkal bemutató könyv. Új kiadású, s már vállalkozókat ismertető résszel bővített lenne a Tamási járás bejárása című könyv. Remélem, hogy egy szabadtéri sütős-főzős is kikerül, amivel szintén adósa vagyok a két szakmai szerzőnek. Másik két szerző egy-egy szakácsfüzete is felkerült a tervek közé. Nagyon képlékeny még egy Tamási testvérvárosait rövid leírásokkal, illetve helyi ételeikkel bemutató könyv gondolata, ami szakmailag nagyon nagy kihívás lenne. Erről még az érintette polgármestereket sem tájékoztattam. Szintén gasztronómiai témájú az az évek óta dédelgetett könyv, amely a Tamási járás településeinek jellegzetes ételeit gyűjtené össze, ezt is szeretném legalább elkezdeni, a lehetséges partnereket felkutatni, az első településeket összegyűjteni.

A 2017-es év „termései” közül nagyon büszke vagyok Kaszás Dezső Tanár Úr című könyvre. Szeretném folytatni az életrajzi témákat is, de nem biztos, hogy ezúttal tamási szereplője lesz.

Újdonság, hogy elkészült a honlapom, amelyre folyamatosan szeretném feltölteni az információkat, s egy blogot is tervezek, melyben többek közt a tervek megvalósításáról, a megjelent és megrendelhető könyvekről is beszámolnék az Olvasóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük